Londense vliegvelden barsten in 2030 uit hun voegen

Londense Luchthavens vol
Luchthavens Londen bereiken in 2030 hun maximale capaciteit.

De drie grootste Londense vliegvelden (Heathrow, Gatwick en Stansted) zullen in 2030 hun maximale capiciteit hebben bereikt, zo bleek uit een onderzoek in opdracht van de Britse regering.
Burgemeester Boris Johnson van Londen heeft daarom bij de oppositie aangedrongen om hun verzet tegen het bouwen van nieuwe start- en landingsbanen op Londense luchthavens, te laten varen.

De groeiprognoses in het onderzoek laten zien dat  de luchthavens Londen Heathrow, Gatwick en Londen Stansted hun maximale capaciteit over 20 jaar bereiken, waarna regionale vliegvelden het overschot van de passagiers zullen moeten opvangen. Een onwerkbare situatie, volgens de burgemeester.

Toch is niet iedereen het daarmee eens binnen de Britse regering. Zo zegt de minister van luchtvaart, Theresa Villiers, dat regionale vliegvelden de overtollige passagiers prima op zich zou kunnen nemen. “Het is ontzettend belangrijk voor de locale economie om de regionale luchthavens niet te negeren. We moeten de juiste voorwaarden scheppen om deze luchthavens te laten opbloeien. ”

De woordvoerder van het Manchester Airport, de grootste luchthaven buiten Londen, ziet ook mogelijkheden. “Het is niet realistisch om te verwachten dat iemand die in Kent woont, naar Manchester gereden komt om daar een vlucht naar het buitenland te pakken. Maar wanneer iemand in Sheffield woont, waarom zou hij dan helemaal naar Londen moeten, terwijl hij ook vanaf Manchester naar het buitenland kan vliegen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *