Mayfair

Georgische huizen Mayfair Londen
Georgian Houses in de wijk Mayfair

Mayfair is een van de deftigste buurten van Londen en ligt ingeklemd tussen de wijken Soho en Westminster en het Hyde Park. Het is al sinds het begin van de 18e eeuw een bolwerk van geld en macht.

Mayfair staat bekend om z’n schitterende huizen, veelal in een typische Georgische stijl, zogenaamde ‘Georgian Houses’. Vroeger bewoond door rijke zakenlieden, maar tegenwoordig zijn het vooral hotels en kantoren.

Het rijke verleden van Mayfair is ook terug te zien in het winkelaanbod: in dé winkelstraat van de wijk, de Bond Street, vindt je weinig gewone winkels, maar alleen de meest exclusieve couturiers, juweliers, antiekzaken en kunstgalerieën. De bekendste is misschien wel het veilinghuis Sotheby’s.

Een mooi centraal punt in Mayfair is het Berkeley Square. Ooit was dit plein statig en chique, zoals de hele buurt, maar tegenwoordig wordt deze sfeer wat aangetast door een aantal nieuwgebouwde kantoorgebouwen. Vroeger werd op dit plein het presticieuze Berkeley Square Ball gehouden, een dansavond voor de elite.

Maar de Berkeley Square is niet de enige straat of plein in Mayfair met grote historische waarde. Ook de Park Lane (de oostelijke grens van Hyde Park), en de winkelstraten Oxford Street en Regent Street zijn wereldberoemd. De laatste 2 straten zijn een grote aanrader als je wilt gaan kerstshoppen in Londen.

Wijk Mayfair in Londen.
Kaart van Mayfair (klik voor de vergroting)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *