Soho

Londense wijk Soho in Londen
Nachtleven in Soho, Londen

De Londense wijk Soho is een onderdeel van de grotere uitgaansbuurt West End. Soho is een levendige buurt, waar immigraten zich vroeger graag vestigde: Grieken, Italianen, Belgen en Russen zochten er een onderkomen. Hun invloed is nog steeds zichtbaar in het winkelaanbod in Soho.

De wijk ontleent haar naam aan de jachtterm ‘So-ho, so-ho!’, aangezien dit vroeger een open veld was waar gejaagd werd en is dus niet afkomstig van ‘South of Houstonstreet’, zoals de New Yorkse wijk Soho.

Toen de rijken uit Soho richting Kensington trokken, raakte de wijk in trek bij kunstenaars en schrijvers. Een keur aan bekende Britten en buitenlanders waren woonachtig in deze wijk: de schilder Francis Bacon, de uitvinder John Logie Brard, schrijver Karl Marx schreef er ‘Das Kapital’ en zelfs Mozart verbleef er als klein jongetje.

Tegenwoordig is Soho een buurt van de nachtclubs en het centrum van de Londense seksindustrie. De laatste jaren is Soho ook het toonbeeld geworden van de homoscene, homoseksuele mannen zijn er veel te vinden in deze buurt. Er zitten bijvoorbeeld veel homobars, waarvan de Amiral Suncan in de Old Compton Street veruit het bekendste is.

In diezelfde Old Compton Street, een van de drukste straten van Soho, zaten vroeger veel delicatessenwinkels en cafés, maar zijn nu veelal vervangen door coffeeshops en piercingwinkels.

Als je Old Compton Street uitloopt naar het Westen, kom je in de Wardour street, wat volgens de overlevering de enige straat ter wereld is met schaduw aan beide zijdes. Dat is op een zonnige dag dus zeker een bezoekje waard.

Kaart van de wijk Soho in Londen.
Kaart van Soho (klik voor de vergroting)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *