Big Ben

De Big Ben in Londen.
Het bekende plaatje: de Big Ben in Londen.

De Big Ben is een van de bekendste bezienswaardigheden van Londen. Deze klokkentoren, die onderdeel uitmaakt van het Palace of Westminster, is bijna 100 meter hoog en de klok die aan alle vier de kanten de tijd weergeeft, weegt meer dan 13 ton.

Het huidige Palace of Westminster werd in 1836 ontworpen door Charles Barry, maar hij liet het ontwerpen van de Big Ben over aan Augustus Pugin. De toren, helemaal ontworpen in neo-gotische stijl waar Pugin bekend om stond, was gelijk ook de laatste klus van de ontwerper, voordat hij overleed.
Na jaren van bouw werd de Big Ben (of the Great Bell, zoals hij officiëel heet) uiteindelijk op 10 april 1858 opgeleverd, maar geldt 31 mei 1859 als officiële openingsdatum, omdat toen de klok voor het eerst sloeg.

De wijzerplaten van de Big Ben hebben een diameter van ruim 7 meter en was hiermee lange tijd de grootste viervoudige klok ter wereld.
Onder elk van de 4 wijzerplaten staat de Latijnse tekst ‘Domine Salvam Fac Reginam Nostram Victoriam Primam‘, wat ‘O heer, bescherm onze koningin Victoria de eerste‘ betekent.  

De Big Ben staat bekend om z’n precieze uurwerk. Behalve dan op oudejaarsavond 1962, toen de wijzers zwaar vertraagd werden door het ijs en de sneeuw die er aan hing. Met een vertraging van 10 minuten, sloeg de Big Ben toch nog voor het nieuwe jaar.

De Big Ben is elke dag geopend voor bezoekers, waarbij u de toren zelfstandig kunt beklimmen, maar er gaan ook doordeweeks ook genoeg tours omhoog, waarbij de gids u meer kan vertellen over de geschiedenis van de Big Ben.

3 thoughts on “Big Ben”

  1. Its like you learn my thoughts! You appear to know so much about this, such as
    you wrote the e-book in it or something. I believe that you just could
    do with a few p.c. to drive the message home a bit, however instead of that, this
    is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *