Hyde Park

Hyde Park in Londen
Hyde Park vanuit de lucht

Hyde Park is een van de grootste parken van Londen en beroemd vanwege Speakers’ Corner, waar iedereen op de zeepkist kan gaan staan om zijn mening te verkondigen.

Hyde Park is 142 hectare groot en is eigenlijk maar een onderdeel van een groter stadspark, wat het samen met Kensington Gardens vormt.
Dwars door dit park loopt het langwerpige meer de Serpentine, die de grens vormt tussen Hyde Park (ten oosten van het meer) en Kensington Gardens (ten westen van het meer). Het hele park bij elkaar genomen, beslaat het zo’n 250 hectare.

In de noord-oostelijke hoek van het park ligt de befaamde Speakers’ Corner. Vooral zondagmiddag is het hier druk met sprekers die hun mening willen verkondigen. De traditie stamt uit de tijd van de Tyburn-galgen, waar 21 mensen tegelijk konden worden opgehangen. Veroordeelden mochten het publiek dan nog 1 keer toespreken en deden dat door op een een zeepkist te gaan staan.

Buiten Speakers’ Corner zijn er nog een hoop bezienswaardigheden in Hyde Park, zoals het Holocaust monument, het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Londen op 07-07-2005 en staat er een schitterende fontein ter nagedachtenis aan Prinses Diana.

Tevens is de Rotten Row een laan ten zuiden van Hyde park met een grote historische waarde (aangelegd in 1690 als privéweg voor koning Willem III en later een ontmoetingsplaats van de Londense elite), maar is het er tegenwoordig vaak stil en leeg.

Kaart van Hyde Park, park in Londen.
Kaart van Hyde Park (klik voor de vergroting)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *