Palace of Westminster

Palace of Westminster Houses of Parliament, Londen
Het Palace of Westminster (of Houses of Parliament)

Het Palace of Westminster (ook wel bekend als de Houses of Parliament) is de zetel van het Britse parlement, vergelijkbaar met ons Binnenhof. Het Britse parlement bestaat uit een lagerhuis (een soort van tweede kamer) en een hogerhuis (ongeveer onze eerste kamer).

Het gebouw ligt op de westoever van de Thames in de Londense buurt Westminster. Het mooiste uitzicht op de Houses of Parliament heeft u wanneer u de Westminster Bridge oversteekt naar de andere kant van de rivier. U kunt dan het hele paleis in 1 keer op de foto krijgen.

Het oorspronkelijke Palace of Westminster werd al in de 11e eeuw gebouwd als paleis van de toenmalige Engelse koning. Na een brand in 1512 verhuisde de koninklijke familie en werd het gebouw in gebruik genomen door het parlement en een deel gebruik als rechtszaal.

Toen de Houses of Parliament echter 1834 nogmaals werd getroffen door brand, die deze keer het grootste deel van het palace in de as legde, werd besloten om een heel nieuw Palace of Westminster te bouwen. De oude versie is daarom nu beter bekend als ‘the old palace’.
Architect Charles Barry kreeg de opdracht toegewezen en ontwierp het nieuwe Palace of Westminster met de typische gotische stijl en de Big Ben.

Sinds 1987 staat het Palace of Westminster, samen met Westminster Abbey en de Saint Margaret’s Church, op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De ligging van het Palace of Westminster, Londen
De ligging van het Palace of Westminster (klik voor een vergroting)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *