St. Paul’s Cathedral

St. Paul's Cathedral Londen
De St. Paul's Cathedral in Londen

Sir Christopher Wren ontwierp na de grote brand van 1666 ruim vijftig Londense kerken, maar de St. Paul’s Cathedral is ongetwijfeld zijn fraaiste bouwwerk, waar hij maar liefst 35 jaar van zijn leven aan werkte.

De monumentale kathedraal werd tussen 1675 en 1710 gebouwd op de plek waar sinds de 7e eeuw één van de grootste kerken van Europa stond, totdat deze door de brand van 1087 verloren ging. In de middeleeuwen werd toen de Old St. Paul’s Cathedral gebouwd, een fenomenaal bouwwerk voor die tijd met een kerktoren van maar liefst 149 meter. Deze Old St. Paul’s Cathedral werd helaas verwoest in de grote brand van 1666, waarna de huidige kathedraal werd gebouwd.

In plaats van een kerktoren werd naar voorbeeld van de grote renaissancekerken in Italië, er een dom boven het middenkruis gebouwd. Onder de dom ligt de Whispering Gallery, een ruimte met zo’n waanzinnig goede akoestiek, dat praten op fluistertoon 33 meter verderop gehoord kan worden.
Klim je vanaf de Whispering Gallery nog hoger richting de top van de St. Paul’s Cathedral, dan kom je op de Golden Gallery: een schitterend uitkijkpunt over de hele stad op 85 meter hoogte.. niet voor mensen met hoogtevrees dus!

Tijdens de tweede wereldoorlog kwam de koepel van de St. Paul’s Cathedral ongeschonden door de Duitse bombardementen, waardoor de kathedraal symbool kwam te staan voor de Engelse onverzettelijkheid.

De St. Paul’s Cathedral is maandag tot en met zaterdag geopend van 08:30 tot 16:00. Kaarten kosten tussen de ₤6 en de ₤15, afhankelijk van uw leeftijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *